Skip to content

Hoe bereid je een complete specificatie van een solenoïd spoel voor?

De basis voor de succesvolle productie van solenoïdspoelen is een CAD-tekening, alsmede een juiste lay-out van de belangrijkste parameters. Om snel vooruitgang te kunnen boeken bij de productontwikkeling is het van belang dat de essentiële eisen voor een klantspecifieke spoel worden gespecificeerd.

De basis voor een succesvolle productie van magneetspoelen is een CAD-tekening en een juiste lay-out van de belangrijkste parameters. Om snel vooruitgang te kunnen boeken bij de productontwikkeling is het belangrijk dat de essentiële eisen voor een klantspecifieke spoel worden gespecificeerd.
Dit artikel geeft een overzicht van de meest voorkomende parameters die nodig zijn voor de productie van solenoïdspoelen. Afhankelijk van het beoogde type spoel kunnen aanvullende gegevens nodig zijn om het ontwerp te vervolledigen.

Draaddiameter (in mm)

Diameter van het zuivere koper (of alternatief geleidermateriaal) van de spoeldraad, zonder isolatielaag. Relevant voor gewicht en weerstand.

Buitendiameter van de draad (in mm)

Effectieve buitendiameter van de draad met geleidermateriaal (koper of alternatief geleidermateriaal) plus isolatie (gelakt). De juiste mate van isolatie is vereist.

Spoelhoogte (in mm)

Hoogte (h) van het begin tot het einde van de windingen. Soms ook spoellengte genoemd, maar dit is verwarrend, vooral bij rechthoekige spoelen.

Spoelhoogte

Binnendiameter

Ofwel:
  • Binnen diameter (in mm) voor cilindrische spoel of
  • Lengte en breedte (in mm) voor vierkante coil incl. hoekradii

Windingen/ wikkelingen

Het gewenste aantal windingen dat op de spoel van de spoel moet worden gewikkeld, beïnvloedt o.a. de buitendiameter van de spoel en de weerstand. Als alternatief kan hier het maximaal aantal windingen worden opgegeven dat in de inbouwruimte mogelijk is of het aantal windingen dat nodig is om weerstand R te bereiken.

De volgende waarden vloeien voort uit de hierboven genoemde parameters, ze zijn dus optioneel. Echter, afhankelijk van de toepassing kunnen ze een prioritair belang hebben voor de spoelproductie.

 

Optionele parameters voor spoelproductie

De volgende waarden vloeien voort uit de hierboven genoemde parameters en zijn dus optioneel. Afhankelijk van de toepassing kunnen zij echter van groot belang zijn voor de spoelenproductie. In dergelijke gevallen is het cruciaal dat dit door de ontwikkelaar wordt aangegeven.

Weerstand (in Ω)

Verwachte weerstand van de spoel. Als het aantal windingen niet bekend is, maar de weerstand wel relevant, kan in plaats van het aantal windingen ook de weerstand worden aangegeven. Let op: afhankelijk van de spoel +/- 5-10 % tolerantie.

Buitendiameter van de spoel (in mm)

Verwachte buitendiameter met tolerantie.

Lagen

Aantal lagen waarin de windingen over elkaar zijn gewikkeld. Wordt gegeven door het aantal windingen en de hoogte van de spoel.

Windingen per laag

Aantal windingen per laag. Wordt gegeven door draaddiameter en spoelhoogte.

Inductie (in mH)

De inductie van een spoel wordt o.a. gegeven door het aantal windingen, de binnendiameter en de spoelhoogte.

 

Co-engineering met toonaangevende fabrikant van spoelen en elektronica.

Co-engineering met toonaangevende producent van spoelen en elektronica

Gezien de beperkte ruimte die beschikbaar is voor een spoel, of andere beperkingen, zijn er vaak afwegingen tussen de verschillende parameters. Als ingenieur weet u welke parameters voor uw toepassing prioriteit hebben. Een producent van klantspecifieke spoelen zoals de KUK Group kan u tijdens de ontwikkelingsfase adviseren over de mogelijkheden die er zijn in het productieproces. Een CAD tekeningen een goed ontwerp op basis van de hier beschreven parameters vormen hiervoor een optimale basis.

Elk product is anders - contacteer ons