Skip to content

RFID-sensor

GEAVANCEERDE RFID-SPOEL VOOR EEN NIEUWE GENERATIE SENSOREN

Klantspecifieke spoel vervaardigd door KUK Group: Bij ELESTA GmbH dient de spoel als antenne in een RFID-sensor.
Klantspecifieke spoel vervaardigd door KUK Group: Bij ELESTA GmbH dient de spoel als antenne in een RFID-sensor.

In een omvangrijk project ondersteunde de KUK Group het Zwitserse technologiebedrijf Elesta GmbH bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie functionele veiligheidssensoren. Naast de kwaliteit van de Radiofrequentie-identificatie spoel (RFID spoel) was ook de optimale ondersteuning tijdens de verschillende projectfasen overtuigend.

Elesta heeft de ontwikkeling van een nieuwe generatie RFID-sensoren aangegrepen om de leveranciers van gewikkelde producten opnieuw te kwalificeren. De sensor in kwestie is onder andere ontworpen voor de magnetische bewaking van veiligheidsdeuren, zoals die voor verpakkingsmachines. De klantspecifieke spoel dient in deze RFID-sensor als antenne.

De eisen voor deze veiligheidssensoren zijn zeer hoog; zo moet hun functionele veiligheid onder de voorwaarden van machineveiligheid elke 100 ms worden gecontroleerd. In vergelijking met het huidige product is het ontwerp gewijzigd; naast technische verbeteringen zijn ook de afmetingen geminimaliseerd, waardoor een nieuwe RFID-spoel nodig is.

Snelle levertijd voor prototypes

"De belangrijkste selectiecriteria voor ELESTA GmbH bij het kwalificeren van leveranciers van klantspecifieke componenten en engineeringsonderdelen zijn technische knowhow en ondersteuning, productie van prototypes, serieproductie en prijs/kwaliteitsverhouding", aldus Martin Grimm, systeemarchitect bij ELESTA GmbH.
De KUK Group heeft bij dit project in een vroege ontwikkelingsfase uitstekend werk geleverd met goede ondersteuning en prototypes.

Gewijzigde eisen voor de spoel zijn geïmplementeerd

Dankzij de specifiek ontwikkelde tape en de rolverpakking gaan de spoelen bij Elesta rechtstreeks van inkomende goederen naar SMD-productie.Zoals vaak bij hoogwaardige technologieprojecten had de klant een aantal eisen die tijdens de verschillende ontwikkelingsfasen veranderden. "Met KUK konden we alle uitdagingen samen oplossen. Naast de puur technische aspecten was voor mij de manier van samenwerken doorslaggevend", aldus de ervaren ontwikkelaar.
Niet alleen de spoel is klant specifiek, maar ook de verpakking. Dankzij de specifiek ontwikkelde tape en de rolverpakking gaan de spoelen bij Elesta rechtstreeks van inkomende goederen naar SMD-productie.

Snelle opschaling van productie van spoelen

Het geplande serievolume bedraagt enkele 10.000 stuks per jaar. Met een wereldwijde capaciteit is KUK hierop voorbereid. Voorlopig worden de spoelen in de productievestiging in Slowakije vervaardigd. Van daaruit worden ze verscheept in batchgroottes die zijn afgestemd op de behoeften van Elesta.

Over Elesta

Elesta GmbH in Bad Ragaz (Zwitserland) maakt deel uit van de Pilz Group, een technologieleider op het gebied van automatiseringstechniek. Elesta ontwikkelt en produceert relais met geleide contacten en sensoren voor functionele veiligheidstoepassingen. De producten worden gebruikt in de meest uiteenlopende industrieën en toepassingen en dienen ter bescherming van mens, proces en milieu.

Elesta GmbH in Bad Ragaz (Zwitserland) maakt deel uit van de Pilz Group, een technologieleider op het gebied van automatiseringstechniek. Elesta ontwikkelt en produceert relais met geleide contacten en sensoren voor functionele veiligheidstoepassingen. De producten worden gebruikt in de meest uiteenlopende industrieën en toepassingen en dienen ter bescherming van mens, proces en milieu.

SPOELEN PRODUCTIE EN EMS DIENSTEN VAN DE KUK GROUP IN DIT PROJECT

Op koker gewikkelde spoelen
Op koker gewikkelde spoelen

KUK wikkelt ook op klantspecifieke spoeldragers met alle gangbare spoelvormen en geometrieën. Alle denkbare vormen van elektrische spoelen worden klantspecifiek vervaardigd.

NIEUWS OVER DE PRODUCTIE VAN SPOELEN, TRANSFORMATOREN EN ASSEMBLIES

Isolatielaag op draad: Een bekend struikelblok voor ingenieurs

Bij de productie van spoelen is de isolatie van de draad van invloed op een groot aantal producteigenschappen, zoals toepassingsgebied, levensduur, kosten of spoelontwerp. Draadisolatie heeft ook een invloed op verschillende factoren tijdens de productie van spoelen, zoals uitval of verdere verwerking. Dit artikel geeft een samenvatting van de essentiële punten over draadisolatie - en het effect ...

Productie van spoelen - stap voor stap uitgelegd

In de elektrotechniek zijn spoelen belangrijke elektrische componenten die onder meer worden gebruikt in transformatoren, elektromotoren of relais. Er zijn vele verschillende invloeden die een rol spelen in de productie, waardoor het moeilijk is ze allemaal bij te houden.

Van welk materiaal kunnen spoelen worden gewikkeld?

Bij de productie van spoelen speelt de gebruikte draad een belangrijke rol. Hoewel koper ongetwijfeld het meest gebruikte geleidermateriaal is, vooral voor klantspecifieke spoelen, is het ook de moeite waard om alternatieve spoeldraden te testen, afhankelijk van de toepassing.

Misvattingen over de vulfactor van elektrische spoelen

In de wereld van elektrische spoelen heerst er onder engineers een veelvoorkomend misverstand over de vulfactor. Dit leidt vaak tot misvattingen over de algehele efficiëntie en prestaties van deze spoelen. Het is van essentieel belang om deze misvattingen aan te pakken en het ware belang van de vulfactor te verduidelijken.

Wat is het voordeel van orthocyclisch wikkelen?

Orthocyclische spoelen kenmerken zich door een hoge kopervulfactor (vaak ca 70%), waardoor naar verhouding een hoog magnetisch veld in de kleinst mogelijke ruimte gerealiseerd wordt.

Wat is het doel van edgewise wikkelen (ofwel kantwikkelen)?

Een van de moderne trends in de wikkeltechniek betreft het zogenaamde edgewise wikkelen. Het principe van deze wikkeltechnologie is, dat de rechthoekige profieldraad niet op het vlakke gedeelte van de draad gewikkeld wordt, maar op de korte kant van de draad. Vandaar de term edgewise wikkelen ofwel kantwikkelen.